Sök på furuvik.se

Vitkindad gibbon

Nomascus leucogenys

Den vitkindade gibbonen återfinns idag i Laos och Vietnam. Det kan även finnas en mindre population kvar i Kina men det är osäkert och arten klassas idag som akut hotad på grund av framförallt skogsskövling och jakt. Gibboner är mycket akrobatiska och tillbringar större delen av sitt liv i träden. När de svingar sig mellan grenarna använder de fyra fingrar som bildar en krok. Gibboner är mycket ljudliga och de ”sjunger” för att skydda sitt revir och stärka banden mellan föräldradjuren i familjegruppen.
Honorna har ljus gulbrun päls och en svart fläck på huvudet medan hanarna är svarta med vita kinder. Nyfödda ungar har en gulaktig päls och efter ungefär ett halvår blir pälsen svart hos både honor och hanar. När honorna blir könsmogna förändras färgen återigen och de blir ljusare medan hanarnas päls förblir svart. Furuviks vitkindade gibboner ingår i ett internationellt bevarandeprogram kallat EEP (European Endangered species Programme) som drivs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

Våra djur

Alpacka

Argusfisk

Blå påfågel

Blåsfisk

Bomullshuvudtamarin

Bredlipyton

Buenosairestetra

Dvärgsilkesapa

Falsk kartsköldpadda

Fjällnära ko

Gestrikefår

Glasögonkajman

Gotlandsruss

Gyllenhuvad lejontamarin

Hedemorahöna

Jämtget

Kamel

Karibisk flamingo & Chileflamingo

Linderödssvin

Madagaskarboa

Manfår

Mara

Morisk landsköldpadda

Nandu

Noshornsleguan

Pleco

Prydnadssköldpadda

Reeves kärrsköldpadda

Ringsvanslemur

Röd vari

Rödfotad skogssköldpadda

Rödhalsad vallaby

Rosahårig chilespindel

Schimpans

Shetlandsponny

Silverhajmal

Snappsköldpadda

Sprutfisk

Sumatraorangutang

Svensk lantrasget

Västlig grå känguru

Vithövdad saki

Vitkindad gibbon