Sök på furuvik.se

Noshornsleguan

Cyclura cornuta

Noshornsleguanen är en dagaktiv och marklevande ödla. Den har fått sitt namn från de förstorade fjällen på dess nos som ser ut som små horn. Dessa horn tros vara ett skydd mot vassa klippor och för hanarna mot andra hanar vid eventuella stridigheter. Noshornsleguanen räknas idag som sårbar med endast 10 000 – 17 000 individer kvar i det vilda och utplantering från djurparker har skett för att stötta den vilda populationen. De främsta hoten mot arten är förstörda livsmiljöer, predation från förvildade djur som katter, hundar och grisar samt illegal jakt för att ätas och till husdjurshandeln. Furuviksparken deltar via den Europeiska djurparksorganisationen EAZA i ett bevarandeprogram för arten kallat ESB.

Våra djur

Alpacka

Argusfisk

Blå påfågel

Blåsfisk

Bomullshuvudtamarin

Bredlipyton

Buenosairestetra

Dvärgsilkesapa

Falsk kartsköldpadda

Fjällnära ko

Gestrikefår

Glasögonkajman

Gotlandsruss

Gyllenhuvad lejontamarin

Hedemorahöna

Jämtget

Kamel

Karibisk flamingo & Chileflamingo

Linderödssvin

Madagaskarboa

Manfår

Mara

Morisk landsköldpadda

Nandu

Noshornsleguan

Pleco

Prydnadssköldpadda

Reeves kärrsköldpadda

Ringsvanslemur

Röd vari

Rödfotad skogssköldpadda

Rödhalsad vallaby

Rosahårig chilespindel

Schimpans

Shetlandsponny

Silverhajmal

Snappsköldpadda

Sprutfisk

Sumatraorangutang

Svensk lantrasget

Västlig grå känguru

Vithövdad saki

Vitkindad gibbon