Sök på furuvik.se

Kamel

Camelus ferus

Den tvåpuckliga kamelen har stått i människans tjänst i snart 5000 år och är än idag viktig som både last- och riddjur i stora delar av Asien. Kamelen har en mängd anpassningar för att överleva i öknens tuffa klimat där temperaturen kan gå från 50 plusgrader på sommaren ned till 30 minusgrader på vintern. Pälsen skiljer sig mycket åt över årstiderna, på vintern får kamelen en kraftig och skyddande vinterpäls medan den på sommaren ser nästintill naken ut då pälsen är så tunn. Då det är en mycket torr miljö kan det vara svårt att få tag på föda och kamelens karaktäristiska pucklar innehåller fett som utgör en näringsreserv. Dessutom har kamelen tre magar och är bättre anpassad till att bryta ned näringsfattiga växter än vad idisslare är. Den vilda kamelen finns idag bara kvar i ett litet antal i Gobiöknen i centrala Asien där den klassas som akut hotad. De flesta kameler som finns runtom i världen är domesticerade och dessa kameler anses inte vara hotade.

Våra djur

Alpacka

Argusfisk

Blå påfågel

Blåsfisk

Bomullshuvudtamarin

Bredlipyton

Buenosairestetra

Dvärgsilkesapa

Falsk kartsköldpadda

Fjällnära ko

Gestrikefår

Glasögonkajman

Gotlandsruss

Gyllenhuvad lejontamarin

Hedemorahöna

Jämtget

Kamel

Karibisk flamingo & Chileflamingo

Linderödssvin

Madagaskarboa

Manfår

Mara

Morisk landsköldpadda

Nandu

Noshornsleguan

Pleco

Prydnadssköldpadda

Reeves kärrsköldpadda

Ringsvanslemur

Röd vari

Rödfotad skogssköldpadda

Rödhalsad vallaby

Rosahårig chilespindel

Schimpans

Shetlandsponny

Silverhajmal

Snappsköldpadda

Sprutfisk

Sumatraorangutang

Svensk lantrasget

Västlig grå känguru

Vithövdad saki

Vitkindad gibbon