Sök på furuvik.se

Svensk lantrasget

Capra hircus

Geten domesticerades redan för 6000 år sedan och är därmed ett av de första djurslagen som människan började hålla. Den svenska lantrasgeten kallas även för ”mjölkget” och räknas till den nordiska lantrasgeten. Rasen har sitt ursprung i Asien och det har skett en riktad avel mot mjölkproduktion. Detta har ihop med förbättrat foder lett till att dagens lantrasgetter är betydligt större än sina förfäder och en get producerar i snitt 1400 liter mjölk per år. Mjölken används främst för ostframställning men även till andra produkter och det finns idag ett ökande intresse för getkött. Under början av 1900-talet fanns det mer än 50 000 svenska lantrasgetter, denna siffra har idag gått ned kraftigt och ligger på runt 3000 individer.

Idag sker ett bevarandearbete för den svenska lantrasgeten främst av de djurägare som håller rasen. Jämtlands läns semin och bockavelsförening har tagit fram en bevarandeplan för rasen och ett härstamningsregister hålls av svenska fåravelsförbundet. Under år 2013 sökte 45 djurhållare miljöersättning för sitt hållande av sammanlagt 2600 svenska lantrasgetter.

Rasen varierar stort i utseende då alla hårlag samt färger finns representerade och getterna kan vara allt ifrån helvita till helsvarta. Det förekommer även individer som är kulliga, vilket innebär att de saknar horn. Vanligast är dock att alla getter har horn.

Våra djur

Alpacka

Argusfisk

Blå påfågel

Blåsfisk

Bomullshuvudtamarin

Bredlipyton

Buenosairestetra

Dvärgsilkesapa

Falsk kartsköldpadda

Fjällnära ko

Gestrikefår

Glasögonkajman

Gotlandsruss

Gyllenhuvad lejontamarin

Hedemorahöna

Jämtget

Kamel

Karibisk flamingo & Chileflamingo

Linderödssvin

Madagaskarboa

Manfår

Mara

Morisk landsköldpadda

Nandu

Noshornsleguan

Pleco

Prydnadssköldpadda

Reeves kärrsköldpadda

Ringsvanslemur

Röd vari

Rödfotad skogssköldpadda

Rödhalsad vallaby

Rosahårig chilespindel

Schimpans

Shetlandsponny

Silverhajmal

Snappsköldpadda

Sprutfisk

Sumatraorangutang

Svensk lantrasget

Västlig grå känguru

Vithövdad saki

Vitkindad gibbon