Sök på furuvik.se

Vad du kan göra

Vi kan alla hjälpas åt att aktivt bidra till att minska hoten mot Sydostasiens sångfåglar. Nedan kommer information om vad vi i Furuviksparken kommer att göra under kampanjens gång samt tips på vad du kan göra på egen hand. Du hittar även mer information på www.silentforest.eu.


Vad kommer Furuviksparken att göra?

Vi kommer arbeta med informationsspridning men också arrangera temadagar med syfte att samla in ekonomiska medel till uppbyggnaden av Sumatran Songbird Sanctuary. Avelscentret kommer byggas på norra Sumatra i ett område som idag ägs och förvaltas av bland annat PanEco  Foundation. De bedriver det bevarandeprogram för Sumatraorangutang som Furuviksparken redan idag stöttar via bevarandenätverket Steps for the Future. Målet med Sumatran Songbird Sanctuary är att skapa ett fungerade avelsprogram både lokalt och internationellt samtidigt som ett väl genomarbetat återinplanteringsprogram utvecklas för att kunna sätta ut fåglar i det fria.

Pengarna kommer gå till att:

 • Bygga en ny anläggning med 24 noggrant utformade voljärer och tillhörande infrastruktur.
 • Utveckla och bibehålla en population av Sumatrafnittertrast (Garrulax bicolor) och Niasbeostare (Gracula robusta).
 • Husera och avla på andra hotade arter från Sumatra.
 • Skapa utbildningsprogram för att stärka det lokala engagemanget för bevarandearbete.
 • Skapa forskningsprogram för lokala och internationella forskare genom samarbeten med olika institutioner.
 • Bygga upp strategier för återutsättning samt observationer av redan utsläppta fåglar.

Vi kommer att samla in pengar till projektet via vårt bevarandenätverk Steps for the Future och är du intresserad av att lämna ett bidrag, kontakta angelica.asberg@furuvik.se.

 Biologiska mångfaldens dag

Tisdagen den 22 maj är det biologiska mångfaldens dag och detta firar vi med fria guidningar om ämnet och olika aktiviteter. Vi uppmärksammar bevarandekampanjen Silent Forest vid en station där du kan pyssla och skänka en slant till Sydostasiens hotade sångfåglar. Vi har även vår biodlare Edward på plats som pratar om bin, biodling och hur du kan bygga ditt egna insektshotell. Missa inte detta!

Guidningarna utgår ifrån vårt fina insektshotell som ni hittar längs vägen efter lemurhägnet och gethagen.

10:00 – 13:00 – Silent Forest-aktivitet utanför Regnskogen
10:00 – 13:00 – Bi-aktivitet vid insektshotellet
10:20 – 10:50 – Specialguidning Biologisk Mångfald
11:20 – 11:50 – Specialguidning Biologisk Mångfald
13:50 – 14:20 – Specialguidning Biologisk Mångfald

Tips på vad du kan göra

 • När du är på semester i Asien, hjälp till att upptäcka olaglig handel med vilda djur genom appen Wildlife Witness. Appen är ett verktyg för turister och lokala invånare att rapportera olaglig verksamhet med djur genom att ta ett foto, skriva ner platsen och skicka informationen till TRAFFIC som är en stor partner i Silent Forest-kampanjen och arbetar med sådana frågor.
 • Rapportera in fåglar du sett hemma eller på semestern med hjälp av en fågelskådar-app till din smartphone, exempelvis ebird. Dessa appar ger dig en möjlighet att dela dina observationer med forskare och andra fågelskådare, vilket i sin tur bidrar till bevarandet av hotade fågelarter.
 • Samla in gamla kikare! Vi kan förmedla kontakter till organisationer som låter dina gamla kikare gå till ekocenter i Asien som arbetar med att inspirera och motivera människor till att bevara natur – och djurliv. Dina gamla kikare ger nya ögon åt en ny generation miljökämpar.
 • Skapa en fågelvänlig trädgård. Många sångfåglar som normalt ses i Europa minskar i antal. Genom att förvandla din trädgård till ett småskaligt, fågelvänligt reservat så kan du göra skillnad för lokala fågelpopulationer. För mer information kan du gå in på EAZA:s tidigare kampanj Let it Grow eller spana in Furuviks Let it Grow-sidor!
 • Installera fågelmatare på vintern, detta är ett enkelt sätt att njuta av de vilda djuren. På våren kan du sätta upp fågelholkar för att öka chanserna att fåglarna ökar i antal.
 • Stötta Sumatran Songbird Sanctuary via Furuviksparken och bevarandenätverket Steps for the Future!