Bomullshuvudtamarin

    Proyecto titi har världens längst pågående forskningsprojekt i fält för bomullshuvudtamariner, med mer än 35 års studier på 3 olika platser i Colombia. 10 vetenskapliga artiklar har också publicerats under de senaste 10 åren. 

    Proyecto tití arbetar för att skydda den kritiskt hotade bomullshuvudtamrinen och den Colombianska regnskogen. Detta görs genom fältstudier, skydd för existerande skog, odling och plantering av nya träd, utbildning av lokalbefolkning och genom att förbättra möjligheten för lokalbefolkningen att försörja sig hållbart. Visionen är att bomullshuvudtamarinerna ska kunna leva i sammanhållna skogsområden genom hela den karibiska delen av Colombia. 

    Projektet anställer bland annat före detta skogsarbetare som förut arbetade med att hugga ner träd, men med sina stora kunskaper om skogen nu arbetar för att bevara den. 2022 planterades över 20 000 träd från över 50 olika arter på ett 60 ha stort före detta betesområde som kommer växa upp till ny regnskog och de har över 50 000 plantor redo att plantera ut för att knyta samman fragmenterade skogsområden. Planteringssäsongen anställer också många ur lokalbefolkningen. Odlingsdelen av projektet har 12 heltidsanställda och 15 säsongsanställda. 

    I samarbete med regionala naturorganisationer har Proyecto titi kunnat skapa 4 nya skyddade områden på cirka 5100 ha för bomullshuvudtamariner och annan fauna i Colombia. De senaste 5 åren har projektet planterat över 120 000 träd från över 70 olika arter i områden som tidigare var betesmark.

    Projektet arbetar med utbildningsprogram inom skolor för att utbilda barn och ungdomar kring bevarande av naturen och bomullshuvudtamariner. 2022 deltog över 3100 studenter i 28 olika samhällen i utbildningsprogrammen och sedan 2010 har 15 000 studenter deltagit. De reser också runt med en dockteater som är ett interaktivt sätt att berätta för barn om hur primater hör hemma ute i naturen och inte i hemmen, vilket är viktigt då husdjurhandeln med bomullshuvudtamariner är ett problem i Colombia.  

    Projektet har skapat ekonomiska möjligheter för över 50 familjer att försörja sig genom att börja arbeta hållbart med hantverk och andra entreprenörsyrken och genom detta minskat påverkan på skogsresurser. Över 180 familjer arbetar med projektet och lokala NGO´s för att deras jordbrukande ska ha så liten påverkan som möjligt på naturen. 

    Furuviksparken har gett stöd till projektet sedan 2014.

    Läs mer om Proyecto tití