EAZA uttalar sitt fulla stöd för schimpansflytten

Furuvik har tidigare meddelat att man planerar att flytta två schimpanshonor till ett nytt hem i en annan djurpark. Detta som ett led i bevarandearbetet av den utrotningshotade västafrikanska schimpansarten, då förhoppningen är att det ska födas nya ungar. Vissa kritiker har menat att en flytt inte gör nytta för bevarandearbetet. Därför väljer nu världens största djurparksorganisationer, EAZA, att gå ut med ett uttalande där de förklarar varför flytten av just Furuviks schimpanser är av högsta vikt för det europeiska bevarandearbetet.

Den 14 november gick Furuvik ut med ett pressmeddelande som berättade att vi i samråd med en av världens största djurparksorganisation EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) beslutat att flytta två av våra schimpanshonor till en annan djurpark. Detta som ett led i bevarandearbetet av den västafrikanska schimpansen, då förhoppningen är att det ska födas fler schimpansungar av den utrotningshotade underarten. Beslutet möttes av kritik, där man bland annat ifrågasatte huruvida ett bevarandearbete behövs för den västafrikanska schimpansarten, samt om flytten av Furuviks schimpanser skulle kunna bidra till detta.

Idag utfärdade därför världens största djurparksorganisationer, EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) ett uttalande till stöd för Furuviks planerade förändring i schimpansgruppen. EAZA, som ansvarar för bevarandeprogrammet EEP (Chimpanzee European Endangered Species Programme), hänvisar även till IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), som uppgraderat den västafrikanska schimpanarten till ”akut hotad” på deras röda lista.

– Att folk har reagerat på att vi behöver flytta Linda är ju bara ett tecken på att många bryr sig om våra djur och är engagerade, vilket är jättebra. Det gör nämligen vi också. Vi var däremot inte beredda på att man ifrågasatte att arten var utrotningshotad, att den behövde ett starkt bevarandearbete eller att vi och våra djur skulle kunna bidra med detta. Det känns därför bra att EAZA väljer att gå ut med ett uttalande som beskriver den hotade situationen och hela tanken bakom vårt bevarandearbete, säger Daniel Hansson, djurchef i Furuviksparken.

Läs EAZA:s uttalande i sin helhet här.