Schimpanserna

Visste du att schimpansen är människans närmaste släkting? Att de känner glädje, sorg och rädsla precis som vi gör? Tittar du riktigt noga när du kommer hit upptäcker du många likheter. Går inte Santino lite som din morbror och är inte Manda lite lik din lilla kusin?

  • Ursprung
    Afrika

Varje dag under säsongen har du chansen att vara med när vi matar schimpanserna. Då får du lära dig mer om aporna och deras hotade situation i det vilda.

Furuviksparken är medlem i:
SDF - Svensk Djurparks Förening , en medlemsorganisation som representerar djurparker, akvarier, tropikhus och liknande institutioner.

EAZA - European Association of Zoos and Aquarian, en medlemsorganisation för Europeiska djurparker som bland annat samordnar avelsprogrammen (EEP) för de individer av utrotningshotade djur som finns i Europa. Avelsprogrammet EEP, omfattar omkring 150 arter/underarter.

Läs mer om hur Furuvik arbetar med Forskning och bevarande

 

Länkar om apor
www.wildchimps.org

www.janegoodall.org

www.svenska-djurparksforeningen.nu

www.eza.net

 

Visste du att...
  • Schimpansen delar 98.6% av sina gener med människan.
  • Schimpansen är mer släkt med oss människor än med gorillan.
  • En fullvuxen hane är lika stark som fyra vuxna karlar tillsammans.
  • Det största hotet för schimpansen idag är att dom dödas av människan för köttet som anses vara en ren delikatess.

Selma

Selma

Selma kom till oss i parken i juni 2008. Hon föddes i Kolmården där hennes mamma inte klarade att ta hand om henne. Selma är nu integrerad i gruppen och det fungerar alldelens utmärkt. Santino älskar att busa med henne och Linda är en utmärkt fostermamma.

Santino

Santino

Santino är alfahanen och ledaren i flocken. Han är född 20-4-1978 i München Zoo och kom till Furuvik vid 5 års ålder. Han är lika stark som 4 fullvuxna människor.

Han är en mycket smart schimpans och vi kallar honom även för tänkaren. Ibland så visar han upp sin dominans genom att blåsa upp pälsen, hoppa, banka och försöka låta så mycket och högt som möjligt. Detta för att tala om för er att han är störst, bäst och vackrast. Så passa er bara!
Och han är en vacker schimpans, titta bara på hans silverrygg, det ses som mycket vackert i schimpansens värld.

Manda

Manda

Det här är schimpansfamiljens lilla charmtroll med en speciell historia. Hon föddes i Kolmården. När Manda bara var fyra månader dog hennes mamma. Idag är hon en fullvärdig medlem i flocken och Santinos egen lilla favorit. Hösten 2007 sändes en serie barnprogran i SVT s program Bolibompa.

Linda

Linda

Född 1984 i Liberia. Linda är tyvärr vildfångad och hennes föräldrar är illegalt skjutna. Hon räddades av en svensk familj bosatt i Liberia vid ca 6 månaders ålder.,
Linda är en viktig hona i gruppen och hon har blivit både Mandas och lilla Selmas fostermor. Linda är lite listig och lurig, men även en mycket klok schimpans som genast tog sig an lilla Manda när hon kom till flocken. Ett tips för att känna igen henne - titta vilken schimpans som har lilla Selma på ryggen, det är Linda.

Magda

Magda

Maria Magdalena kallas Magda och är flockens lilla busunge. Så fort hon kommer åt försöker hon hitta på något rackartyg. Hon gillar att retas och kvick som hon är hinner hon oftast undan när de andra schimpanserna fått nog av hennes busstreck. Hon och Manda har verkligen funnit varandra och är nu som syskon.

Tjobbe

Tjobbe

Tjobbe är Furuviks nyaste schimpans. Han är en riktig snygging som ni kan se! Tjobbe är född 2003 och är hitflyttad från Veszprém i Ungern. Han tillhör den hotade arten västlig schimpans - det beräknas finnas endast 20-55 000 västliga schimpanser kvar i det vilda. Artkoordinatorerna vill därför att han matchas mot honor av samma art. 

Tjobbe är en snäll och mjuk kille. Kanske kommer Tjobbe och schimpansen Linda att fatta tyckte för varandra? Genom att Tjobbe bor i Furuvik skapas goda förutsättningar för att öka reproduktionen. På så vis tar också Furuviksparken ett stort ansvar inom den Europeiska djurparksorganisationen EAZA´s bevarandeprogram. Daglig aktivitet

 

11.00–15.00 Ponnyridning *

 

Se och lär medan vi matar djuren

11:45 – Schimpans

12:15 – Lemur

13:00 – Orangutang

14:00 – Känguru

15:00 – Fäbodturen

Samling Fäbodvallen.

 

Äventyrsön
Besök den härliga ön och gå kluriga Wild Track!

 

Flodfärd i Amazonas (ingår i åkband)

 

* Dagligen från 5 juni–13 augusti.