Orangutangerna

Kom och hälsa på våra maffiga orangutanger Dunja, Naong och Utara. De härstammar från ön Sumatra i Indonesien där orangutanger kallas för skogsmänniskor. De är fredliga, lugna och ibland lite blyga, inte alls så stojiga och stimmiga som schimpanserna kan vara. Får du möjlighet, försök att möta deras blick, det känns som att resa i tiden.

  • Ursprung
    Asien

Våra orangutanger bor i den del av parken som heter Asien. I huset som de bor i finns även våra gibbonapor samt Lunds Universitets Primatforskningsstation Furuvik.

Tyvärr är orangutangen starkt utrotningshotat i det vilda, därför är vi glada och stolta över att Furuviksparken deltar aktivt i bevarandearbetet av arten.

Bevarandeprojektet
Som medlem i Svenska Djurparksföreningen är vi glada att få delta i European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) årliga stödkampanjer. Furuviksparkens målsättning är att sprida kunskap, information och samla in pengar till dessa viktiga projekt.

Läs mer om Furuviks bevarandeprojekt

Visste du att:

Gamla hanar har stora hudsäckar på strupen. Hudsäckarna kan fyllas med luft och ge ifrån sig kraftiga ljud när luften blåses ut igen.

Utara

Utara

Utara är hitflyttad till oss på Furuvik från Chester Zoo i England. I och med det har vi nu tre orangutanger i djurparken. Utara föddes i mars 2004 på Chester Zoo i England. Hon är nu 11 år och betraktas som vuxen i orangutangernas värld. Orangutanger får ungar vart nionde år och eftersom hennes föräldrar nyligen har fått en ny unge började hon stötas ut ur familjen. Utara behövde därför ett nytt hem och fick flytta till oss i Furuvik.

 

Dunja - Den blyga!

Dunja - Den blyga!

Dunja är född i Dresden Zoo i Tyskland 1991 och kom till oss i Furuvik 2011. Hon är en underbar individ, men emellanåt lite blyg, speciellt inför nya människor.
Dunja är noga med att bygga fina bon att sova i. Där bäddar hon med både halm och träull och har gärna säckväv eller annat skydd över hela sig. Ni kan se henne högst upp i träden där hon solar och spanar ut över djurparken.
Till skilnad mot sin partner Naong, så är Dunja mer pysslig och rädd om sina saker som hon får som aktivering. Så småningom kommer även hon att få delta i Lunds Universitets beteendestudier, men hon har fortfarande lite kvar att lära av Naong!

 

Naong - Den kloka!

Naong - Den kloka!

Naong är född i Bazel Zooi Schweiz 1990. Han kom till oss i Furuvik 2002. De stora kinderna som Naong har är bevis på att han är en dominant hane. Dessa utvecklas när hanarna hittar ett revir där det finns honor som kan föra hans gener vidare genom hans avkommor.
Naong är en mycket klok orangutang som uppskattar att vara med i olika studier som Lunds Universitets Primatstation Furuvik gör. Då får han tänka, använda redskap och vi människor får möjlighet att låta aporna lära oss hur de tänker. Naong är verkligen duktig på att lösa olika uppgifter, han är både finurlig och uppfinningsrik och överraskar ofta med sin klokhet. Han är verkligen en fin amassadör för sina hårt utrotningshotade artfränder!

Daglig aktivitet

 

11.00–15.00 Ponnyridning *

 

Se och lär medan vi matar djuren

11:45 – Schimpans

12:15 – Lemur

13:00 – Orangutang

14:00 – Känguru

15:00 – Fäbodturen

Samling Fäbodvallen.

 

Äventyrsön
Besök den härliga ön och gå kluriga Wild Track!

 

Flodfärd i Amazonas (ingår i åkband)

 

* Dagligen från 5 juni–13 augusti.

 

 

Aplunchen

Vi matar våra orangutanger kl. 13.00 varje dag.