Kängurusafari

Tänk vad exotiskt att få syn på en känguru skutta i den svenska skogen. Det kan man få se på Furuvik! Här springer våra grå jättekänguru och flocken med rödhalsade vallaby lösa i ett stort hägn nere vid havet, och här får även du som besökare promenera igenom på en stig.

  • Ursprung
    Oceanien

Kängurur och vallaby lever naturligt i Australien, men de trivs faktiskt bra i den svenska skogen också. Båda dessa arter lever i skogiga områden i Australien där det inte blir allt för extrem hetta. Totalt finns det tre jättekängurur och elva vallaby i hägnet men det kan säkert titta fram fler ungar ur mammornas pungar framåt våren. Det finns alltid en djurvårdare på plats i känguruhägnet för att se till att alla är nöjda och glada, både besökare och kängurur.

En grå jättekänguru är dräktig i 36 dagar, sedan föds en liten unge som inte större än en larv. Den lilla ungen kravlar genom pälsen på mamman och sätter sig fast på en av fyra spenar i mammans pung. Ungen stannar i pungen i ungefär 280 dagar, och lämnar pungen för gott efter ungefär 320 dagar.

Pungdjuren är en mer primitiv variant av däggdjur. Då de uppkom så var landmassan som idag är Australien sammanbunden med de övriga landmassorna och pungdjuren fanns överallt. När däggdjuren utvecklats i den norra delen av landmassan så hade Australien dock brutit sig loss ifrån det övriga landet och var avskilt med vatten. Däggdjuren har därför aldrig kommit dit. Alla de däggdjur som finns där idag har kommit dit med människan.

Eftersom det inte finns några däggdjur i Australien så betyder det att djur som påminner om däggdjur på andra platser, t.ex. flygpungekorren i Australien och den Nordamerikanska flygekorren, är mindre släkt med varandra än vad flygpungekorren är med andra pungdjur i Australien t.ex. jättekängurun. Detta trots att flygpungekorren är väldigt lik den Nordamerikanska flygekorren men helt olik en jättekänguru. Det är helt enkelt så att flygpungekorren och den Nordamerikanska flygekorren har utvecklats i miljontals år till att passa in i samma niche, och de ser därför likadana ut trots att de har olika förfäder.

Daglig aktivitet

 

11.00–15.00 Ponnyridning *

 

Se och lär medan vi matar djuren

11:45 – Schimpans

12:15 – Lemur

13:00 – Orangutang

14:00 – Känguru

15:00 – Fäbodturen

Samling Fäbodvallen.

 

Äventyrsön
Besök den härliga ön och gå kluriga Wild Track!

 

Flodfärd i Amazonas (ingår i åkband)

 

* Dagligen från 5 juni–13 augusti.

 

 

Känguruvisning

Häng med och titta på våra kängurus varje dag kl.14