Fäbodvallen

På vår Fäbodvall trivs barnen som allra bäst. Här kan du klappa, gosa och umgås med djuren på riktigt nära håll - smeka pälsen på en liten sprittande killing eller spana in det coola gänget hängbuksvin. 

Här finns en mångfald av lantbrukets djur och vi är stolta över att bidra till bevarandet av flera svenska lantraser till exempel de smäckra, tillgivna Roslagsfåren, Hedemorahönsen och Många av djuren på Fäbodvallen får smått under säsongen så här kan du träffa kycklingar, lamm och inte minst de små griskultingarna m.fl.

Under säsongen har våra gäster chansen att lära sig lite mer om djuren genom att följa med en djurvårdare då djuren på fäbodvallen matas. Detta sker dagligen kl. 15.00 och man samlas utanför grisarnas hage.

Flera av våra svenska lantraser har dött ut och många är hotade eftersom man nu för tiden använder sig av mer högproducerande raser för livsmedelsframställning. Lantraserna är dock mycket viktiga att bevara eftersom de bär på många gener som produktionsdjuren saknar. De är t.ex. mycket goda föräldrar, har ett starkt immunförsvar och är väl anpassade till det svenska klimatet.

Förr i tiden brukade man ha roslagsfåren på sommarbete lösa på skärgårdsöarna, där behövdes inget staket och de hade stor tillgång på mat och vatten. Roslagsfåren kan nämligen dricka Östersjöns bräckta vatten. Roslagsfåren härstammar från Raggarön i Roslagen.

En fjällko kan ge upp till 5000 liter mjölk om året.

Getter är duktiga på att klättra. En ras som lever i Afrika, Tamri geten, äter bär som den plockar uppe träden, och de klättrar därför i träd!

Hedemorahönsen kommer från Trollbo i Hedemora.

Djur kan smitta människor, människor kan smitta djur: tvätta händerna! Handtvätt kan utföras vid tvättstationer ute i parken, inne i tropikanläggningen samt vid toaletterna.

Daglig aktivitet

 

11.00–15.00 Ponnyridning *

 

Se och lär medan vi matar djuren

11:45 – Schimpans

12:15 – Lemur

13:00 – Orangutang

14:00 – Känguru

15:00 – Fäbodturen

Samling Fäbodvallen.

 

Äventyrsön
Besök den härliga ön och gå kluriga Wild Track!

 

Flodfärd i Amazonas (ingår i åkband)

 

* Dagligen från 5 juni–13 augusti.

 

Häng med och mata djuren!

Fäbodturen

Varje dag kl. 15 vid Fäbodvallen.